Sociální práce v Zambii - Smejkalová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce s názvem Sociální práce v Zambii je věnována této rozvojové zemi a její problematice se zaměřením na vliv sociální práce vykonávané v rámci rozvojových projektů na kvalitu života místních obyvatel. Teoretická část obsahuje několik obecných pojmů souvisejících s rozvojovou problematikou, základní informace o Zambii a poté jsou v jednotlivých kapitolách rozebírána témata jako je chudoba, zambijský vzdělávací a sociální systém, zdravotnictví a hlavní nemoci, mezi které patří HIV/AIDS, malárie a tuberkulóza. Dále jsou v práci uvedeny některé základní metody využívané v sociální práci a v druhé polovině teoretické části jsou popsány dva rozvojové projekty Street Children a Adopce zambijských dětí. Cílem je poukázat na podobu a efektivnost sociální práce v rámci těchto dvou projektů. Praktická část se snaží prostřednictvím kvalitativního výzkumu za pomoci šesti rozhovorů se sociálními pracovníky a stážisty, kteří v Zambii nějakou dobu působili, odpovědět na výzkumné otázky, zda zvyšuje sociální práce v rámci rozvojových projektů kvalitu života jedince a kvalitu života komunity. Z výzkumu bylo zjištěno, že smyslem obou projektů je edukačně-preventivní činnost, která poskytuje alespoň minimální formu podpory rozvoje v oblasti vzdělávání a odpovědi na dvě stanovené výzkumné otázky zní: Sociální práce v rámci rozvojových projektů zvyšuje kvalitu života jednotlivce. Sociální práce v rámci rozvojových projektů zvyšuje kvalitu života komunity. Tato práce se snaží upozornit na současnou situaci rozvojových projektů v Zambii a mohla by přispět ke kvalitněji poskytované sociální práci realizované v rozvojovém světě a k větší efektivnosti rozvojových projektů.
Social Work In Zambia
Keywords: Adopce zambijských dětí Chudoba Rozvoj Sociální práce Street Children Zambie; Powerty Development Social Work Street Children Zambia