Funkce stromů v zemědělské krajině - environmentální dopady a vliv na udržitelnost - Janda, Karel (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá úlohou stromů v zemědělské krajině se zaměřením na jejich dopad na životní prostředí a udržitelnost. Nejprve je popsána obecná problematika dnešního zemědělství a jeho efekt na složky životního prostředí. Dále je popsán stručný historický kontext odlesňování v utváření zemědělské krajiny. Hlavní částí práce je popis vlivu jednotlivých funkcí stromů na složky zemědělské krajiny. Účinky stromů na atmosféru, hydrologii, biologii a půdu jsou popsány. Dále jsou popsány prvky nelesní dřevinné vegetace nacházející se v zemědělské krajině. Poslední část práce vyhodnocuje jednotlivé funkce stromů podle četnosti zmínek v použité literatuře a to ve formě tabulek a grafů.
Function of treas in agricultural landscape - environmental impacts and sustainability
Keywords: Stromy; krajina; životní prostředí; udržitelnost; zemědělství; Trees; landscape; environment; sustainability; agriculture