Sport jako možná prevence rizikového chování dětí a mládeže - Zikešová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá způsobem trávení volného času dětí staršího školního věku, které aktivně sportují a dětí, které se aktivně žádnému sportu nevěnují. Dále se zabývá možnými riziky vzniku závislostí na informačních technologiích a televizi, které by mohly souviset s volnočasovými aktivitami těchto dětí. Teoretická část je zaměřena na problematiku volného času dětí a mládeže, na význam sportovních aktivit v této souvislosti a na projevy rizikového chování se zaměřením na závislosti k informačním technologiím a televizi. Praktická část bakalářské práce vychází z analýzy dotazníkového šetření, jejímž cílem je zjistit, jakým způsobem se proměňuje náplň volného času u dětí, které se aktivně zabývají sportem a jaký je podíl výskytu případného rizikového chování u těchto dětí, ve srovnání s aktivně nesportujícími respondenty.
Sport as possible prevention of the high-risk behaviour of children and youngsters
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; sport a děti; sociálně patologické jevy; nedrogové závislosti; netomanie; leisure time; leisure time activities; sport and children; socially pathological phenomenons; non drug addictions; netomany