Geocachingová naučná stezka - Po stopách koněspřežní železnice České Budějovice - Linec - Berkovcová, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem Geocachingová naučná stezka Po stopách koněspřežní železnice České Budějovice Linec. Na konkrétním tématu (koněspřežní železnice) práce ukazuje možnost zapojení nových médií (zde geocaching) do vzdělávací nabídky muzea. Teoretická část práce se proto věnuje charakteristice muzejní pedagogiky, vytváření vzdělávacích materiálů, hře geocaching a koněspřežní železnici. V praktické části je nastíněna příprava interaktivního vzdělávacího programu, který kromě získání konkrétních historických znalostí dětem zprostředkuje také práci s moderními technologiemi či pobyt venku, akcentuje tedy metodologii zážitkové pedagogiky. V první části je vysvětlen postup při zakládání nové cache, tedy vytipování území, práce v terénu a vyhledání správných zeměpisných souřadnic finální cache. Druhá část se věnuje přípravě schránky, jejímu založení a zveřejnění. Poslední kapitola praktické části charakterizuje tvorbu pracovních listů, jejich formu a obsah.
Geocaching Hiking Trail - The Footsteps of the Horse Railway České Budějovice - Linec
-
Keywords: muzejní pedagogika; geocaching; koněspřežní železnice; horse railway; geocaching; museum pedagogy