Asistent pedagoga v prostředí mateřské školy - Králová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem bakalářské práce je působení asistenta pedagoga v mateřské škole v rámci inkluzivního vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, a to z pohledu pedagoga mateřské školy. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy jako je předškolní vzdělávání, inkluzivní vzdělávání včetně příslušných legislativních podmínek. Dále se práce věnuje dítěti se speciálně vzdělávacími potřebami, typům jednotlivých podpůrných opatření a podmínkám jejich zajištění. V bakalářské práci je věnován prostor pozici asistenta pedagoga, historii a právnímu ukotvení této pozice, jeho kompetencím, kvalifikačním a osobnostním předpokladům, náplni práce, jeho metodickému vedení a případných rizik spojených s výkonem této profese. Výzkumná část analyzuje získaná data z dotazníkového šetření, kdy respondenty byli pedagogové mateřských škol, jež mají či měli zkušenosti spůsobením asistenta pedagoga vmateřské škole. Dotazníkové otázky byly cíleny na spolupráci mezi asistentem pedagoga a učitelem, na jejich vzájemný vztah a celkové působení asistenta v mateřské škole. V závěru práce jsou zodpovězeny výzkumné otázky a z nich plynoucí zjištění, že pozice asistenta pedagoga je nezbytnou podporou předškolního vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.
Teacher's assistant in a Kindergarten
Keywords: Asistent pedagoga; předškolní vzdělávání; mateřská škola; učitel; inkluzivní vzdělávání; Teacher's assistant; preschool education; kindergarten; teacher; inclusive education