Postoje české mládeže k rodičovství - Grézlová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Hlavním cílem této bakalářské práce je zjistit, jaký postoj zaujímá česká mládež k rodičovství. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je pomocí odborné literatury vymezeno období mladé dospělosti, charakteristika rodičovství, rodiny a manželství. Je zde věnována pozornost současné české rodině a jejím podobám. Dále jsou rozebrány alternativní formy partnerského soužití. V druhé praktické části nalezneme cíl bakalářské práce, kterým je zjistit, jaké postoje zaujímá česká mládež k rodičovství. Pro zpracování praktické části bakalářské práce byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie. Nalezneme zde také výzkumné otázky, prostřednictvím kterých bylo zjišťováno, jaké představy má dnešní mládež o rodičovství, jak významnou roli hraje pro dnešní mládež uzavření manželství a jaký názor má dnešní mládež na alternativní formy soužití. Byla zvolena metoda dotazování, kdy sběr dat proběhl prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru. Výběrový soubor byl tvořen mladými lidmi pohybujícími se ve věkovém rozmezí 20-26 let, pocházeli z Jihomoravského kraje. Rozhovory byly po získání potřebných dat přepsány a poté vyhodnoceny prostřednictvím analýzy trsů. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že pro dnešní mládež je rodičovství ztělesněním lásky, dochází k rozvoji nového vztahu a přenosu zkušeností nové generaci, člověk získává vizi do budoucnosti, vidí úspěchy svého dítěte v růstu jeho života. Dnešní mládež vnímá manželství z ryze praktického hlediska, především v jednodušší komunikaci na úřadech. Jedinci mladé generace uvedli, že pro ně není zásadní, aby se dítě narodilo do manželství, za mnohem důležitější považují to, aby dítě vyrůstalo v úplné rodině. Z výzkumu bylo dále patrné, že dnešní mládež zaujímá kladný postoj k alternativním formám soužití.
Attitudes of Czech Young People towards Parenthood
Keywords: Raná dospělost; rodičovství; manželství; rodina; alternativní formy soužití; Early adulthood; parenthood; marriage; family; alternative forms of cohabitation.