Mýtus v antickém dramatu a jeho symbolické přesahy - Josková, Radka (Jihočeská univerzita, 2014)
Studentka se zabývá antickým mýtem v jeho klasické dramatické podobě, posuny mezi původním mýtem a jeho dramatickým zpracováním. Zkoumá symbolický moment situací v mýtu. Příspěvek o souvislostech života a díla Sigmunda Freuda je zároveň pokusem o porozumění struktury myšlení na pomezí vědy a umění. V závěru se soustředí na obsah pojmů vina - trest ? odpuštění.
Myth in the Ancient Drama and Its Symbolic Projections
Keywords: Mýtus / rituál / antické Řecko / tragédie / Oidipús/ Élektrá / kontext / psychoanalýza / symbolizace / arteterapie / vina a trest; Myth / Ritual / Ancient Greece / Tragedy / Oidipús / Élektra / Context / Psychoanalysis / Symbolisation / Arttherapy / Guilt and Punishment