Zkušenosti studentů druhých ročníků Obchodní akademie a Střední odborné školy v Písku s alkoholem a marihuanou - Vazačová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá zkušenostmi s alkoholem a marihuanou u studentů dru-hých ročníků Obchodní akademie a Střední odborné školy v Písku Teoretická část práce charakterizuje období dospívání z pohledu vývojové psychologie a sociologie. Dále popisuje alkohol a marihuanu, jejich účinky a rizika, která jsou s těmito látkami spojeny. Zabývá se také rizikovými a protektivními činitely. Teoretickou část uzavírá kapitola, která se věnuje prevenci. V praktické části je proveden kvantitativní výzkum na již zmiňovaných středních školách. Výzkum byl realizován pomocí dotazníků, s cílem zjistit zkušenosti studentů s alkoholem a marihuanou, kde nejčastěji alkohol užívají, co studenty vedlo k tomu, aby alkohol a marihuanu zkusili poprvé i v současné době, jak často tyto látky konzumují a také zjistit, jak se staví k legalizaci marihuany, k tvrzení, že marihuana je průchozí dro-gou a k zákonem stanovené hranici pro konzumaci alkoholu. Tyto poslední otázky mají nastínit pohled studentů na tyto návykové látky, v kontextu jejich zkušeností a užívání marihuany a konzumací alkoholu.
Experiences of students in second years on Business academy and Secondary tech-nical school with alcohol and marijuana
Keywords: alkohol; marihuana; konzumace; užívání; dospívající; dospívání; mladiství; rizikové činitele; protektivní činitele; alcohol; marijuana; consumption; usage; adolescent; adolescence; riscsfactors; protectivefactors