Fyzioterapie jako součást komplexní léčby u pacientů se získanou dysfunkcí temporomandibulárního kloubu - Němcová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem mé bakalářské práce jsou získané dysfunkce temporomandibulárního kloubu. Tento pojem zahrnuje celou řadu funkčních i strukturálních změn a patologických stavů postihujících nejen dolní čelist jako takovou, ale dochází i k zřetězení spasmů v rámci celé postury. Temporomandibulární poruchy mají multifaktoriální etiologii a velmi pestrý klinický obraz, proto bývá diagnostika mnohdy obtížná. Mezi hlavní příčiny vzniku poruch se řadí zvyšující se psychická tenze, emoční stres a okluzní poměry. Podle některých studií trpí poruchou funkce čelistního kloubu až 50 % populace. Léčba je často problematická a dlouhotrvající, proto musí být pacient i terapeut trpělivý. Cílem práce v teoretické části bylo zmapování problematiky související s temporomandibulární dysfunkcí a v části praktické zpracování kazuistik dvou pacientek s diagnostikovanou dysfunkcí čelistního kloubu. Výzkum byl realizován kvalitativně formou kazuistik. U první pacientky byly diagnostikovány degenerativní strukturální změny pravého čelistního kloubu, které snížily hybnost dolní čelisti, ovlivnily funkci pravého ucha a narušily posturu těla. Druhá pacientka trpěla funkční změnou - tzv. dislokací disku v čelistním kloubu, asymetrickým pohybem čelisti při otevírání úst a měla nesprávný stereotyp dýchání. Terapie byla u obou pacientek přizpůsobena diagnóze a vždy aktuálnímu stavu. Nejprve byly ošetřeny hypertonické svaly a zřetězené spasmy. Poté následovala relaxace žvýkacích svalů, nácvik symetrického otevírání úst, nácvik stereotypu dýchání a prvky senzomotoriky. Pacientky byly poučeny o vhodných autoterapeutických cvicích. Terapeutická sezení probíhala dvakrát týdně po dobu 6 týdnů. Výsledky obou pacientek byly uspokojivé. V prvním případě došlo ke zvětšení rozsahu při otevíracím pohybu a k celkovému ovlivnění postury. U druhé pacientky byly při otevíracím pohybu odstraněny nepříjemné zvukové fenomény a částečně i asymetričnost pohybu, dále se naučila správný stereotyp dýchání. Bakalářská práce může být použita v klinické praxi fyzioterapeutů, lékařů a dalších zdravotnických pracovníků nebo jako informační materiál pro pacienty.
Physiotherapy as part of comprehensive treatment in patients with acquired temporomandibular joint dysfunction
Keywords: Fyzioterapie; Čelistní kloub; Temporomandibulární dysfunkce; Žvýkací svaly; Physiotherapy; Jaw joint; Temporomandibular Dysfunction; Masseter muscles