Nadváha a obezita ve spojitosti s pohybovou inaktivitou - Persanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Jak už je z názvu patrné, bakalářská práce se zabývá nadváhou a obezitou ve spojitosti s pohybovou inaktivitou. Celá práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část je rozčleněna do několika kapitol. Nejprve se věnuji vysvětlení základních pojmů, mezi které patří obezita a nadváha. Další část práce se zabývá klasifikací podle hmotnostního indexu (BMI), kde v tabulce uvádím rozmezí BMI od podváhy až po obezitu 3. stupně. Dále v práci uvádím percentilové rozdělení BMI u dětí. V další kapitole se věnuji rizikům obezity, která jsou u této problematiky velice důležitá. Zajímám se také o rizikové faktory spojené s nadváhou a obezitou. Jedna z kapitol je věnována komplikacím obezity, zejména metabolickému syndromu, který je jedním z hlavních komplikací a proto je také v práci podrobně rozebírán. Podstatnou kapitolou je pohybová aktivita a s ní spojená podpora pohybové aktivnosti. Zabývám se výběrem vhodné pohybové aktivity pro obézní jedince. Uvádím zejména plávání, chůzi a cyklistiku. Dále se věnuji zdravotně orientované zdatnosti z hlediska hodnocení na aerobní a svalovou zdatnost, flexibilitu a složení těla. V závěru práce uvádím problematiku pohybové inaktivity. V praktické části byla využita výzkumná data získaná kvantitativní dotazovací metodou, pomocí standardizovaného dotazníku IPAQ. Dotazník byl anonymní a skládal se z 5 částí, které se zaměřovaly na pohybovou aktivitu, dále z demografických otázek a z doplňujících údajů. První část dotazníku se týkala pohybové aktivity v rámci práce nebo studia, druhá část se věnovala pohybové aktivitě při dopravě, třetí část byla zaměřena na pohybovou aktivitu v rámci domácích prací a údržby domu (bytu). Ve čtvrté části se dotazník zabýval volnočasovou pohybovou aktivitou a pátá část byla zaměřena na čas strávený sezením. Demografické otázky se týkaly pohlaví respondentů a věku. V závěru dotazník obsahoval doplňující údaje výšku a váhu respondentů. Předtištěná forma dotazníků byla následně rozdána studentům na Zdravotně sociální fakultě v Českých Budějovicích. Dotazovaným byly poskytnuty informace, jak mají při vyplňování dotazníku postupovat. Dotazník byl určen pro studenty Zdravotně sociální fakulty v Českých Budějovicích. Celkem bylo rozdáno 215 dotazníků, 200 se vrátilo správně vyplněných, návratnost tedy byla 93 %. Kvantitativní data byla zpracována základními statistickými metodami a graficky znázorněna. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit, jaký je vztah mezi frekvencí a intenzitou pohybových aktivit v souvislosti s nadváhou a obezitou u studentů Zdravotně sociální fakulty v Českých Budějovicích. Ve výzkumu byly stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza 1: Studenti a studentky mající vyšší BMI (Body Mass Index) než 25 budou vykazovat rozdílné frekvence pohybových aktivit, než studenti a studentky s BMI nižším než 25. Tato hypotéza se na základě provedeného výzkumu v rámci bakalářské práce vyvrací. Hypotéza 2: Studenti a studentky mající vyšší BMI (Body Mass Index) než 25 budou vykazovat rozdílné intenzity pohybových aktivit, než studenti a studentky s BMI nižším než 25. Tato hypotéza se na základě provedeného výzkumu v rámci bakalářské práce přijímá. Na základě získaných dat a údajů bude bakalářská práce sloužit k objasnění nadváhy a obezity ve vztahu k pohybové inaktivitě. Práce může být dále určena laické veřejnosti k prohloubení informací o této problematice.
Overweight and Obesity in Relation with Physical Inactivity
Keywords: Obezita; pohybová aktivita; pohybová inaktivita; Obesity; physical activity; physical inactivity