Spravedlnost daňového systému ČR - Šterberová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá spravedlností daňového systému v České republice. Daňový systém je hodnoce z hlediska dopadu jednotlivých daní na občany. V tržním hospodářství slouží daně nejen na obstarávání finančních prostředků pro potřeby státu, ale mají i stimulovat chování domácností a podniků s cílem odstraňovat poruchy hospodářství. Zaměření daní se orientuje na vztahy k trhu a jeho subjektům. Daň představuje nucené odnětí části národního důchodu i osobního důchodu na zabezpečení státních potřeb. Výběr daní je pro stát nezbytný, pro občany je to nutné zlo. Z pohledu zdaňovaných záleží na mnoha aspektech zdanění.
Justice Of Tax System In CZ
Keywords: princip spravedlnosti; princip platební schopnosti; daňový mix; daňová spravedlnost; daňová kvóta; průměrná daňová sazba; daň z přidané hodnoty; daň z příjmů; principle of justice; the principle of ability to pay; the tax mix; tax justice; the average tax rate; value added tax; income tax