Trauma a jeho role v životě drogově závislého člověka - Wernerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá rolí traumatu v životě drogově závislého jedince s ohledem na jeho rané dětství a traumatické události, se kterými se setkal. První část práce je zaměřená na charakteristiku stresu, obranné mechanismy, posttraumatickou stresovou poruchou, dále je v práci představen posttraumatický růst, který je pozitivním následkem traumatu. Práce se dále věnuje vymezení závislosti a jejímu vzniku. Jsou popsány příčiny a formy závislosti. V poslední části práce se věnujeme souvislostem mezi traumatem a závislostí, konkrétně tedy jak neurobiologie a vnější prostředí může být jedněmi z příčin vzniku závislosti. V této části je kladen důraz na to, že událost sama není trauma, ale to, co člověk prožívá, to, co se uvnitř člověka odehrává a jeho reakce na traumatickou událost, je teprve trauma. V závěru je zmíněna teorie Gabora Matého, který označil závislost za přímý následek traumatu.
Trauma and its role in the life of a drug addict.
Keywords: trauma; závislost; psychické trauma; stres; posttraumatická stresová porucha; obranné mechanismy; biologie závislosti; posttraumatický růst; trauma; addiction; psychological trauma; stress; posttraumatic stress disorder; defense mechanisms; addiction biology; posttraumatic growth