Vývoj a struktura dopravní nehodovosti na okrese Prachatice způsobený abúzem alkoholu - Veber, Luděk (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je zaměřena na problematiku dopravní nehodovosti způsobené abúzem alkoholu na okrese Prachatice za období 1996 - 2006. Cílem práce je provést analýzu dostupných policejních statistik jak Policejního prezídia České republiky, tak i Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, Územního odboru vnější služby, Dopravního inspektorátu v Prachaticích. V úvodní části této práce je provedena charakteristika alkoholu, jeho metabolismus v lidském organismu a následné jeho odbourávání a vylučování. Dále je popsána závislost na alkoholu a zdravotní dopady při jeho nadměrném požívání. Při řízení motorového nebo nemotorového vozidla pod vlivem alkoholických nápojů se řidič dopouští protiprávního jednání. V práci je rozebrána aktuální právní legislativa týkající se řízení vozidla pod vlivem alkoholických nápojů. Na základě zpracovaných statistických údajů byl proveden rozbor a vývoj dopravní nehodovosti způsobené abúzem alkoholu v období 1996-2006, dále rozbor struktury dopravní nehodovosti způsobené abúzem alkoholu v období 1996-2006 dle věku pachatelů, typu nehod a trestního stíhání. Ze zjištěných statistických údajů byly vypracovány grafy a tabulky pro další porovnávání. V práci bylo vypracováno celkem 22 grafů a stejný počet tabulek, kdy na základě těchto shromážděných statistických údajů pak byla provedena analýza dopravní nehodovosti na okrese Prachatice v období 1996-2006. Jednou z hlavních otázek analyzovaných v této práci je neuspokojivé a společensky velmi nebezpečné chování řidičů motorových vozidel, kteří usedají za řízení svých vozidel pod vlivem alkoholických nápojů a tím bezprostředně ohrožují životy a zdraví ostatních účastníků silničního provozu.
Progress and structure of motor vehicle accident frequency in the region of Prachatice caused by alcohol abuse
Keywords: Alkohol; řidič motorového vozidla; Policie České republiky; dopravní nehoda; přestupek; trestný čin; Alcohol; motor vehicle driver; Police of the Czech Republic; road accident; offence; crime