Dopravní toky v kontextu smart regionu - Plachá, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem diplomové práce jsou "Dopravní toky v kontextu smart regionu". Hlavním cílem diplomové práce je zanalyzovat a zhodnotit dopravní toky ve vybraném regionu v kontextu smart regionu. Dílčím cílem práce je následný návrh na zlepšení současné situace. Diplomová práce se skládá ze dvou částí, z teoretické a praktické. Zpracování bylo zahájeno studiem odborné literatury týkající se zejména dopravy, logistiky, dopravních toků, dopravní sítě, akcesibility, ale také smart city a smart regionu. V praktické části byl zvolen zkoumaný region Dačice. Pro tuto diplomovou práci byl za dopravní tok zvolený počet kilometrů, který lidé najezdí kvůli uskutečňování nákupů. Pro zanalyzování a zhodnocení dopravních toků byl nezbytně nutný sběr dat potřebných k posouzení aktuální situace. Dotazníkovou metodou byly získány informace, které se staly podkladem pro vlastní šetření. Sběr dat byl proveden formou dotazníku v tištěné podobě na základě osobního dotazování. Při zpracování práce byly provedeny dva anonymní průzkumy. První průzkum zkoumal dopravní toky najetých kilometrů kvůli nákupům v daném regionu. Druhý dotazník byl zaměřen na zákazníky obchodního řetězce Lidl. V práci byla aplikována analýza přepravních vztahů pomocí gravitačního modelu. Na základě zhodnocení situace bylo zjištěno, že za nákupy lidé jezdí v osobních automobilech, které vůbec nejsou plně obsazeny, maximální obsazenost je jedna, maximálně dvě osoby ve většině případů. Dochází tedy ke zbytečnému zatěžování dopravní infrastruktury, ke znečišťování životního prostředí. Součástí práce jsou návrhy na zlepšení situace, jak by bylo možné snížit počty najetých kilometrů právě pomocí smart systému.
Traffic flows in the context of the smart region
Keywords: Doprava; smart; region; technologie; transport; traffic; smart; technology; region