Vliv metod oceňování zásob na výsledek hospodaření - Bočková, Iva (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce zkoumá, jak mohou metody oceňování zásob ovlivnit výsledek hospodaření. Pro provedení analýzy jsem oslovila firmu, která provozuje e-shop s produkty pro koně. Této firmě vedu účetnictví a již několik let řešíme v rámci daňové optimalizace vysoký výsledek hospodaření, který je výsledkem neustále se zvyšujících tržeb z prodeje zboží. Aktuálně je účetnictví vedeno způsobem B a zároveň je vedena podrobná skladová evidence. Mým cílem je za použití metod FIFO a vážený aritmetický průměr provést modelace u 3 vybraných produktů, zjistit ceny z ocenění u prodaných zásob a následně vyčíslit roční hodnoty. Zjištěné roční hodnoty jsou komparovány a vyčísleny rozdíly. Výsledky ukazují, že rozdíly z ocenění zásob vznikly, ale ve vztahu k ročnímu objemu prodaných zásob nejsou významné. Pro firmu by to znamenalo, že ať by použila při úbytku zásob ze skladu metodu FIFO nebo vážený aritmetický průměr, v účetnictví by se promítly náklady v podobné výši. Ani jedna z výše uvedených metod by neměla vliv na výsledek hospodaření v případě konkrétní firmy. Změna metody oceňování při úbytku zásob ze skladu by firmě nepřinesla vyšší náklady a nebyla by tak přínosem při daňové optimalizaci.
The influence of inventory valuation methods on the economic result
Keywords: zásoby; metody oceňování; výsledek hospodaření; inventories; valuation methods; economic result