Stres management a výkon pracovníků - Tušerová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku stresu, výkon pracovníků, stres management, příčiny vzniku stresu, stresory způsobující stres a strategie, pomocí kterých je problém stresu řešen u pracovníků na Finančním úřadě. První kapitola teoretické části obsahuje obecné poznatky o stresu, druhy stresu a stresorů. Ve druhé kapitole je podrobněji přiblížen stres management, pojmy adaptace a coping. Dále je rozebrán pojem duševní hygiena a work-life balance. V další části je práce zaměřena na stres na pracovišti, jaké jsou zdroje pracovního stresu a problém workoholismu. V poslední kapitole teoretické části, je řešen problém pracovního výkonu, jeho řízení, hodnocení a do jaké výše může stres ovlivnit pracovní výkon jednotlivců. Empirická část slouží k ověření tvrzení, zda je stres a jeho ovlivňování pracovního výkonu skutečně problém v konkrétní organizaci. Informace byl sesbírány pomocí dotazníkového šetření. Cílem práce je zjistit, jestli jsou pracovníci Finančního úřadu ve stresu a zda stres ovlivňuje jejich pracovní výkon. Výsledkem práce je zpracovat návrhy řešení, jak odstranit či zmírnit vliv stresorů na pracovní výkon.
Stress mamagement and employee performance
Keywords: stres; stress management; pracovní výkon; Finanční úřad (the Tax Office); Work-life balance; prevence; stress; stress management; work performance; the Tax Office; Work-life balance; provention; load