Faktory ovlivňující poptávku po osobních automobilech v ČR se zaměřením na automobily s alternativním pohonem - Bromová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Automobilový průmysl je jedním z klíčových průmyslových odvětví v České republice. Cílem této práce je identifikovat a analyzovat faktory poptávky po osobních vozidlech s alternativním pohonem v zemi. Výchozí předpoklady jsou založeny jak na stávající ekonomické teorii, tak i na vlastních úvahách autora. První část je věnována poptávce - popis obecných vlastností a ovlivňujících faktorů. Druhá část se zaměřuje na specifika poptávky na trhu osobních automobilů a analýzu faktorů ovlivňujících poptávku po automobilech v ČR. K provedení analýzy a vyhodnocení těchto faktorů budou využity statistické metody. Analyzovaná data představují údaje časových řad, které jsou pomocí patřičných metod přizpůsobeny potřebám práce. V závěru práce jsou zhodnoceny vlivy faktorů na poptávku.
Factors affecting demand for passenger cars in the Czech Republic, focusing on alternative fuel vehicles
Keywords: poptávka; osobní automobily; alternativní paliva; automobilový průmysl; příčinné faktory; časové řady; vyhodnocení účinků; demand; passenger vehicles; alternative fuel; the automotive industry; casual factors; time series; evaluating the effects