Sociálně-pedagogické přístupy práce s "neorganizovanou mládeží" v nízkoprahových zařízeních a otevřených klubech pro děti a mládež - Svoboda, Michal (Jihočeská univerzita, 2007)
Předkládaná práce se zabývá sociálně-pedagogickými přístupy práce s ''neorganizovanou mládeží''. Její první část je věnována definování sociální skupiny "neorganizovaná mládež" a stanovení kritérií pro efektivní práci s touto cílovou skupinou. Druhá část práce podle těchto kritérií hodnotí pět sociálně-pedagogických přístupů , které jsou uplatňovány v praxi v Německu, Velké Británii a v České republice. Cílem práce je poukázat na fakt, že efektivní sociálně-pedagogický přístup k "neorganizované mládeži" je pouze ten, který zohledňuje její vývojové a sociální potřeby.
Social-pedagogy Approaches in the Issue-based Youth Work Centres Dealing with the Unattached Youth
Keywords: Postmoderní společnost; socializace mládeže; adolescence; identita; zvládání nároků; volný čas; sociální vyloučení; neorganizovaná mládež; pomáhající vztah; nízkoprahová zařízení pro děti a mládež; otevřené kluby; otevřená práce s dětmi a mládeží v Německu (Offene Kinder- und Jugendarbeit); práce s dětmi a mládeží orientovaná na sociální prostor (Sozialräumlichen Jugendarbeit); práce s mládeží ve Velké Británii (youth work); informální výchova; pedagogika volného času; animace; salesiánská pedagogika; identitní práce; sociálně-pedagogická práce.; Post-modern society; youth socialization; adolescence; identity; coping; leisure; social exclusion; unattached youth; helping relationship; issue-based youth work centres; open youth centres; German open youth work (Offene Kinder- und Jugendarbeit); German youth work focused on the space (Sozialräumlichen Jugendarbeit); British youth work; informal education; leisure studies; pedagogy of Don Bosco; animation; identity development; social-pedagogy.