Téma sportu v české literatuře ve 30. a 40. letech 20. století. - Bečka, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem sportu v české literatuře ve 30. a 40. letech 20. století. Nejprve jsem na základě dobové literatury zkoumal, o jakých sportech se psalo. Po vybrání čtyř klíčových děl pro mou práci jsem se soustředil na expresivní vyjadřování autorů spojené se sportem. Ilustroval jsem projevy postav, povětšinou spontánní, podle nichž se dílo řadí ke sportovní literatuře. Poté jsem charakterizoval sportovní slovník a jeho zásah do dobového diskurzu. Nakonec jsem určil typické obrazy pro sportovní literaturu. K analyzování jazykových forem jsem si zvolil chlapecké romány Jan Kalista hockeyista, Kožený míč, Vydržte až do finiše a román Muži v ofsajdu. Každé dílo obsahovalo lingvistické pojmy, jež pomohly charakterizovat tehdejší diskurz.
Sport´s Topic in Czech Literature in 30th and 40th of 20th Century.
Keywords: sport; sporty v české literatuře ve 30. a 40. letech 20. století; dobový diskurz; Emil Kalista hockeyista; Muži v ofsajdu; Vydržte až do finiše