Světelné zdroje a jejich účinnost - Bačáková, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce pojednává o světelných zdrojích a jejich účinnosti. V rešeršní části pojednává o vývoji žárovky a představuje hlavní milníky historie osvětlení, včetně veřejného osvětlení. Dále pojednává o principu a použití světelných zdrojů, o jejich členění podle druhu, typu, výrobce a ceny. V analytické části je provedena komparace různých druhů světelných zdrojů podle jejich světelné účinnosti a ceny. Součástí analýzy jsou i vyzařovací diagramy všech testovaných žárovek. Následuje analýza svítivosti jedné žárovky po svícení několika stovek hodin. V závěru bakalářské práce jsou dosažené výsledky shrnuty a komentovány.
Light sources and their efficiency
Keywords: Světelné zdroje; vývoj žárovky; druhy a typy světelných zdrojů; svítivost; světlený tok; světelná účinnost; Light sources; development bulbs; kinds and types of light sources; luminosity; explanations of flux; luminous efficiency