Psychosociální dopady používání mobilních telefonů u dětí ve věku do 12 let - Troupová, Miriam (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této diplomové práce jsou ‚qPsychosociální dopady používání mobilních telefonů u dětí ve věku do 12 let''. Děti představují v souvislosti s používáním mobilních telefonů ohroženou skupinu, jelikož jsou ve srovnání s dospělými náchylnější ke vzniku nežádoucího chování. Česká veřejnost - laická ani odborná - však dosud této problematice nevěnovala dostatečnou pozornost. Cílem této práce bylo zmonitorovat postoje dětí k mobilním telefonům, způsob a rozsah jejich využívání. V neposlední řadě bylo také cílem popsat postoje poskytovatelů mobilních služeb, tedy mobilních operátorů, k dětským zákazníkům. Byla rovněž provedena analýza trhu zaměřená na zmonitorování nabídky produktů a služeb vhodných pro děti. První část práce popisuje současnou situaci v České republice a je doplněna statistickými údaji o počtech mobilních telefonů v ČR. Jsou zde zmíněna specifika dětské skupiny uživatelů mobilních telefonů a také rizika, která s používáním mobilních telefonů souvisejí, jako je například závislost na mobilech nebo nomofobie, strach ze ztráty signálu a nedostupnosti. V dalších kapitolách je popsán provedený výzkum, cíle práce, hypotézy a metodika výzkumu. Výsledky jsou znázorněny v grafické formě. Za nimi následují výsledky analýzy trhu a vyjádření odborníků k problematice, metodice a samotnému výzkumu. Poslední částí práce je diskuse k metodice a výsledkům výzkumu. Výsledky výzkumu jsou porovnány a diskutovány také ve vztahu k literatuře.
PSYCHOSOCIAL EFFECTS OF THE USE OF MOBILE PHONES IN CHILDREN UNDER THE AGE OF 12 YEARS
Keywords: Děti; komunikace; mobilní telefon; přínosy používání mobilních telefonů; rizika používání mobilních telefonů; children; communication; cell phone; benefits of cell phone usage; risks of cell phone usage