Uplatnění institutu splátkového režimu při výběru pojistného na sociální zabezpečení v Jihočeském kraji - Pouzarová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na oblast výběru pojistného na sociální zabezpečení, kterým je ve smyslu zákona č. 582/1991 Sb. o organizaci a provádění sociálního zabezpečení pověřena Česká správa sociálního zabezpečení spolu s okresními správami sociálního zabezpečení. Zabývá se hlavně úspěšností výběru pojistného a sleduje hledisko uplatněním institutu splátkového režimu při výběru pojistného v Jihočeském kraji s cílem ovlivnit neplatičství. Význam splátkového režimu pro dlužníka je zejména v tom, že dluh ve splátkovém režimu není vymáhán a úhrady splatného závazku jsou rozloženy až na dobu 36 měsíců. Cílem práce bylo zmapovat zájem plátců a stanovit prognózu uplatnění institutu splátkového režimu s cílem snížit neplatičství. Z výzkumu vyplynulo, že zájem o povolení splácet dlužné pojistné a penále ve splátkách značně ovlivnila celosvětová hospodářská krize. Tento institut však není samospasitelný a vyžaduje od okresních správ sociálního zabezpečení individuální přístup.
Application of Instalment Regime System in Collecting Social Security Insurance in the Region of South Bohemia
Keywords: Sociální pojištění; sociální zabezpečení; splátkový režim; úspěšnost výběru pojistného; výběr pojistného; Social Security Insurance; Social Insurance; Instalment Regime System; Success of the Colletion of Social Insurance