Zjištění nejčastějších funkčních poruch pohybového systému hráček volejbalu kategorie kadetek VK ČEZ České Budějovice - Schwachová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit nejčastější funkční poruchy pohybového systému u volejbalistek kategorie kadetek VK ČEZ České Budějovice. Provedli jsme vyšetření držení těla, rozvíjení páteře, hypermobility, otestovali nejčastěji zkrácené svalové skupiny a svaly s tendencí k ochabování za cílem zjištění svalových dysbalancí a provedli jsme vyšetření hybných stereotypů. Získaná data jsme zpracovali do tabulek a vyhodnotili. Na základě vyhodnocení získaných dat, jsme zjistili, že nejčastějšími funkčními poruchami pohybového aparátu bylo vadné držení těla v čelní rovině, nedostatečné rozvíjení krční a bederní páteře, výrazná hypermobilita v metakarpofalangeálních a loketních kloubech, zkrácení flexorů kyčle a paravertebrálních svalů, oslabení hlubokých svalů zádových, gluteálních svalů a hlubokých flexorů hlavy a krku a chybné stereotypy v extenzi kyčelního kloubu, zkoušky kliku a flexe šíje.
Determining the most common functional disorders of the musculoskeletal system of female volleyball players category of cadets VK ČEZ České Budějovice
-
Keywords: volejbal; funkční poruchy; pohybový systém; svalové dysbalance; funkční svalové testy; volleyball; functional disorders; musculoskeletal system; muscle dysbalance; functional muscle test