Nepravidelná pracovní doba členů IZS a její vliv na kvalitu života - Krejčí, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce popisuje vliv nepravidelné pracovní doby na lidský organizmus a psychiku a v jeho důsledku i na kvalitu života. Práce je zaměřena na členy základních složek Integrovaného záchranného systému. Tito lidé jsou během své služby vystaveni mimořádně náročným psychickým i fyzickým zátěžím. V práci jsou popsány základní pojmy tématu: zátěž a stres, biorytmy, spánek, spánkové poruchy a specifika práce členů základních složek Integrovaného záchranného systému. Hlavním cílem šetření tedy bylo zjistit, zda a jak se projevuje vliv nepravidelné pracovní doby, zejména v podobě nočních služeb, u příslušníků Integrovaného záchranného systému v některých oblastech jejich života, a zda má tak vliv na jeho kvalitu. Pro získání dat byla použita dotazníková metoda.
Irregular working hours members of the IZS and their impact on quality of life
Keywords: stres; zátěž; IZS; biorytmus; spánek; spánkové poruchy; sress; ballast; Integrated Rescue System; Biorhythms; sleep; sleeping disorders