Neosobní konstrukce moderní španělštiny: slovosledné varianty vybraných konstrukcí - Krajňáková, Radka (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce je postihnout slovosledné tendence neosobních konstrukcí moderní španělštiny. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je uvedena charakteristika a přehled základních konfigurací neosobních konstrukcí, následuje rozbor tvorby syntakticky neosobních konstrukcí. Další pasáž se zabývá pojetím termínu slovosled, zvláště pak pořádkem slov ve španělštině. V praktické části jsou uvedeny výsledky analýzy slovosledných variant vybraných typů konfigurací syntakticky neosobních konstrukcí. Z každé skupiny bylo vybráno vzorové sloveso, na němž se pomocí synchronního korpusu CREA rozebírali obměny pořádku slov ve větách, ve kterých se toto sloveso vyskytovalo. Závěry této analýzy slouží pro stanovení tendencí španělského slovosledu, zvláště k objasnění otázky, zda španělština disponuje zcela volným slovosledem, a k potvrzení hypotézy, že slovosled ve španělském jazyce je do značné míry omezen.
Impersonal Constructions of Modern Spanish: Word order Variants of Selected Constructions
Keywords: neosobní konstrukce španělština slovosled; impersonal constructions Spanish word order