Konspirační teorie a jejich reflexe jako výzva pro výuku občanské výchovy - Madarová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá konspiračními teoriemi a následným využitím jejich reflexe v hodinách občanské výchovy. Nejprve se v diplomové práci v teoretické části zaměřuji na aktuální odborné publikace zabývající se konspiračními teoriemi a hledám dostatek indikátorů o tom, jak a proč se konspirační teorie šíří, kdo je šíří a co takové lidi v šíření motivuje. V praktické části následně vytvořím přípravy na hodiny občanské výchovy za použití několika konspiračních teorií včetně didaktické metody, jak žáky přivést ke kritickému čtení a myšlení. Cílem této práce je pomoci žákům pochopit obecně konspirační teorie s pedagogickými implikacemi pro mediální a občanskou výchovu. Podrobnosti budou pouze ilustrativní. Není mým záměrem zdůrazňovat žádnou z teorií, ale ráda bych studentům umožnila naučit se pracovat s odlišnými a často protichůdnými informacemi, jak k nim přistupovat, jak je vyhledávat, hodnotit a ověřovat. Cílem těchto hodin bude přivést žáky k faktům, čtení mezi řádky a kritickému smýšlení.
Conspiracy theories and their reflection as a challenge for teaching civic education
Keywords: konspirační teorie; konspirace; teorie; kritické myšlení; občanská výchova; výchova k občanství; didaktika; conspiracy theory; conspiracy; theory; critical thinking; civic education; didactics