Daňová podpora rodin s dětmi - Polánková, Luďka (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce se neomezuje jen na současné formy daňové podpory rodin s dětmi, jedním z předmětů teoretické části práce je i vývoj dříve uplatnitelných nezdanitelných částí základu daně, a to od okamžiku vzniku České republiky v roce 1993 až po konec roku 2004, později byla jejich podstatná část převedena na slevy na dani. Práce se také zabývá sociálním postavením rodin s dětmi v České republice a v návaznosti na tyto poznatky je dále rozebírána daň z příjmů fyzických osob a možnosti její optimalizace v rámci uplatnění dostupných forem daňové podpory. Praktická část se zaměřuje zejména na propočty velikostí daňových dopadů při aplikaci konkrétních forem daňové podpory na vybranou domácnost s dětmi včetně původních nezdanitelných částí základu daně. Cílem této práce je tedy nejen seznámení s jednotlivými druhy daňové podpory rodin s dětmi, ale především jejich praktické uplatnění a zhodnocení, která z nich nejvíce napomáhá nebo dokonce napomáhala této sociální skupině.
Tax Concessions for Children
Keywords: Daňová podpora rodin s dětmi; nezdanitelné části základu daně; slevy na dani; daň z příjmů fyzických osob.; Tax concessions for children; non-taxable basis of the tax; tax reduction; natural person incom tax.