Směsi kejdy a jiných pufračních materiálů s biomasou a hodnocení jejich anaerobní digesce prostřednictvím testů metanogenní aktivity na aparatuře OXI TOP CONTROL MERCK - Hodoval, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
V teoretické části diplomové práce je popsán mechanismus anaerobního procesu, faktory které ho ovlivňují a popis kvalitativního stanovení bioplynu. Cílem praktické části bylo stanovení množství a kvality vyprodukovaného bioplynu. Prováděl jsem výzkum zaměřený na zkoumání vybraných druhů fytomasy a jejich vhodnosti pro produkci a kvalitu bioplynu. Na fermentačních lahvích jsem sledoval změnu pH, Cox a úbytek organické hmoty v průběhu anaerobní digesce. Dále jsem stanovoval obsah ligninu a CHSK v jednotlivých vzorcích fytomasy. Na aparatuře OxiTop Control AN12 jsem měřil maximální výtěžnost a rychlost vývoje metanu a bioplynu na jednotku hmotnosti substrátů.
Mixtures sewage and by other buffering materials with biomass and classification their anaerobic digestion through tests metanogenni activities on apparatus OxiTop control AN12
Keywords: bioplyn; metanogenní aktivita; substrát; biogas; methanogenic activity; digestion of maize silage