Knihtisk aneb počátky ruční sazby - Dryková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce "Knihtisk aneb počátky ruční sazby" sestává ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá vznikem a vývojem knihtisku a tištěného latinského písma. Přibližuje rozvoj typografických a tiskařských pomůcek a podložek potřebných pro knihtisk - postup při odlévání a sazbě písma. Dále je nastíněn život Johanese Gutenberga. Informace byly částečně získány studiem expozice Tiskařství Národního technického muzea v Praze. Praktická část diplomové práce obsahuje tištěné grafické kompozice vytvořené za pomoci dřevěných liter pro tištění písma v kombinaci s dalšími grafickými technikami tisku z výšky - monotypem a linorytem. Součástí celé práce se stalo experimentování s grafickými výtvarnými prostředky.
Letterpress - Origin of Manual Typesetting
Keywords: Gutenberg; knihtisk; ruční sazba; tisk; tiskařský stroj; Gutenberg; letterpress; manual typesetting; printing; printing press