Vliv metazachloru a jeho metabolitu metazachloru OA na raná vývojová stádia raka mramorovaného - Závorka, Milan (Jihočeská univerzita, 2020)
Metazachlor je selektivní herbicid určený k hubení jednoděložných i dvouděložných plevelů v řepce olejce a jiných brukvovitých rostlinách. Využívá se zejména jako preemergentní herbicid. Metazachlor OA je jedním z hlavních degradačních produktu metazachloru. Cílem bakalářské práce bylo posouzení vlivu metazachloru a jeho metabolitu metazachloru OA na raná vývojová stádia raka mramorovaného (Procambarus virginalis). Vliv metazachloru a jeho metabolitu metazachloru OA na raná vývojová stádia raka mramorovaného byl hodnocen na základě vlivu na chování, růstu, biomarkeru oxidativního stresu, antioxidačních biomarkerů, ontogenetického vývoje a výskytu morfologických anomálií. Test toxicity probíhal v pěti koncentracích dvě koncentrace metazachloru (3,2 mikrogramů/l a 22 mikrogramů/l) a dvě koncentrace metazachloru OA (3,2 mikrogramů/l a 22 mikrogramů/l) a jedné kontroly (C). Test probíhal po dobu 40 dnů v definovaných laboratorních podmínkách. Expozice metazachloru a metazachloru OA ve všech testovaných koncentracích způsobila statisticky významně vyšší mortalitu, zpoždění ontogenetického vývoje a pomalejší růst raků. Expozice metazachloru v koncentraci 22 mikrogramů/l a metazachloru OA v koncentracích 3,2 mikrogramů/l a 22 mikrogramů/l způsobila statisticky významné snížení antioxidačních enzymů (SOD, CAT, GR, GST a GSH) v celotělním homogenátu raků. Metabolit metazachlor OA vykazoval výrazněji vyšší negativní vliv na ranná vývojová stádia raků mramorovaných než jeho mateřská látka metazachlor. Na základě výsledků této studie lze podotknout vhodnost raků, a to zejména jejich raných vývojových stadii pro testy toxicity a možnosti jejich využití pro biomonitoring zatížení vodního prostředí herbicidy a jejich metabolity.
Effects of metazachlor and its major metabolite metazachlor OA on early life stages of marbled crayfish
Keywords: herbicidy; embryolarvální test toxicity; chování; ontogenetický vývoj; antioxidativní enzymy; herbicides; embryo-larval toxicity test; behaviour; ontogenetic development; antioxidant enzymes