Barevná modifikace Warteggova kresebného testu u adolescentních žáků základní praktické školy - Klinková, MARKÉTA (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zaměřuje na kresebné zpracování barevné modifikace Warteggova kresebného testu adolescentními žáky základních praktických škol. Cílem této práce je popis znaků typických pro zpracování barevné modifikace Warteggova kresebného testu adolescenty s diagnózou lehké mentální retardace a následné shrnutí do typologie charakteristik provedení doplňování začatých kreseb, respektive předtištěných podnětů. Teoretickou část tvoří rešerše odborné literatury, která přibližuje problematiku projektivních metod, zejména grafických projektivních technik, specifika využití grafických projektivních technik u dětí a jejich výtvarným projevem. Jádrem této části je charakteristika Warteggova kresebného testu, jeho barevné modifikace a mentální retardace se zaměřením na lehkou mentální retardaci a její typické rysy a projevy. V empirické části se následně věnuji popisu formální a obsahové stránky zpracování formulářů Warteggova kresebného testu a zároveň se zabývám charakteristikou a významnými znaky jednotlivých polí testu.
The colour modification of the Wartegg drawing test (WZT) in adolescent pupils of the special needs school
Keywords: Projektivní metody; grafické projektivní metody; Warteggův kresebný test; výtvarný projev mentálně retardovaných dětí; lehká mentální retardace; Projective methods; graphic projective methods; Wartegg Drawing Test; creative expression of mental disabled children; mild mental retardation