Výklad ikony Proměnění od Theofana Řeka - Fílová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce předkládá výklad ikony Proměnění od Theofana Řeka. Shromažďuje informace potřebné k výkladu, na základě kterých dané dílo interpretuje. V první části se věnuje významu náboženského obrazu ikony v kontextu historického vývoje byzantského umění a křesťanského myšlení. Představuje Theofana Řeka jako autora díla a diskusi jeho doby o přirozenosti táborského světla, která mohla ovlivnit Theofanovu tvorbu. Druhá část práce je věnována výkladu ikony Proměnění. Zahrnuje výklad daného biblického textu a reflektuje i další možné zdroje zobrazení: apokryfní texty a liturgii. Závěrečnou částí práce je samotná interpretace ikony.
Interpretation of the icon Transfiguration by Theofan the Greek
Keywords: ikona; proměnění Páně; byzantské umění; ikonografie; Theofan Řek; hésychasmus; ikonopis; icon; the Transfiguration; Byzantine art; iconography; Theofan the Greek; hesychasm; icon painting