Studie připravenosti jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí (JSDHO) v Libereckém kraji k plnění úkolů ochrany obyvatelstva - Štyndl, Pavel (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na zmapování a provádění odborné přípravy členů jednotek předurčených k plnění úkolů ochrany obyvatelstva. Výzkumné otázky hledaly dvě odpovědi: jsou v Libereckém kraji předurčeny jednotky požární ochrany k řešení úkolů ochrany obyvatelstva, a pokud jsou, zda mají členové těchto jednotek odbornou způsobilost k provádění těchto činností. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a část výsledkovou. V části teoretické je popsána Ochrana obyvatelstva a její vývoj na území České republiky. Dále je zde popsána organizace požární ochrany v České republice a její úkoly s důrazem na předurčenost jednotek požární ochrany, na provádění základní odborné přípravy a na získávání odborné způsobilosti členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí dle současně platných právních předpisů. Cílem diplomové práce je odpovědět na otázky vztahující se k úrovni provádění základní a cyklické odborné přípravy a v souladu s výzkumnou otázkou posoudit úroveň odborné způsobilosti členů jednotek požární ochrany, se zaměřením na členy předurčených jednotek pro ochranu obyvatelstva a navrhnout postupy zvyšování odborné způsobilosti.
Study of the readiness of units of the volunteer fire department of municipalities (JSDHO) in the Liberec region to fulfill the tasks of protecting the population
Keywords: Klíčová slova: jednotka sboru dobrovolných hasičů obce; ochrana obyvatel; odborná příprava; technik ochrany obyvatel; integrovaný záchranný systém; Keywords: unit of the voluntary fire brigade of the municipality; protection of the population; training; technician of protection of the population; integrated rescue system