Rurální tradice v nové době - Studená, Iva (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se věnuje změnám a ekonomickému potenciálu rurálních oblastí, které byly v minulosti ignorovány a považovány za nerozvinuté oblasti bez potenciálu, ačkoliv je na rurální společnosti a jejích tradicí současná evropská společnost založena. Práce také stanovuje rurální či neo-rurální vzorce chování dnešních rurálních obyvatel a popisuje jejich ekonomické strategie ve vybraném regionu. Teoretická část je věnována definování důležitých klíčových slov rurální problematiky: ruralismus, neo-ruralismus, venkov, vesnice a rurální komunita. Tyto termíny jsou důležité pro pochopení celkového kontextu práce a k nalezení rurálních vzorců chování. Praktická část zahrnuje ověření hypotéz a rurálních znaků pomocí dvou typů sociologického výzkumu zahrnující rozhovory vedené s podnikateli žijícími na venkově a dotazníkové šetření zaměřené na venkovské obyvatelstvo v produktivním věku. Vybraným regionem je okres Tábor v jižních Čechách. Tato část zahrnuje vyhodnocení sesbíraných data a interpretaci výsledků výzkumu. Bakalářská práce zjišťuje, zdali má rurální chování ekonomický potenciál pro rozvoj oblastí.
Rural Tradition in a New Era
Keywords: rurální tradice; rurální oblast; rurální komunita; výzkum; vzorec chování; rural tradition; rural area; rural community; research; behaviour patterns