Plán připravenosti obce Borovany na Mimořádné události - Nýdl, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce analyzuje hrozby a rizika, která se mohou vyskytnout ve správním obvodu obce Borovany a připravenost obce těmto nežádoucím elementům čelit. Výsledkem této práce, vycházející z krizového plánu ORP Trhové Sviny, je plán připravenosti obce Borovany na mimořádné události. Celá práce se skládá ze tří základních částí. V první teoretické části se zabývám platnou legislativou, týkající se mimořádných událostí a krizových situací. Jsou zde definovány nejdůležitější pojmy, jako jsou rizika, hrozby, Integrovaný záchranný systém, mimořádná událost a krizová situace. Při sběru a třídění dat, jsem postupoval především faktograficko-analytickou metodou. Danou problematiku jsem konzultoval s odborníky z různých oborů. V další části diplomové práce se zabývám metodikou výzkumu, zaměřenou na zjišťování rizik ve správním obvodu obce Borovany. Je zde popsána multikriteriální analýza rizik krizového plánu ORP Trhové Sviny, která je zdrojem pro vypracování této diplomové práce. V samostatné výzkumné části je charakterizováno město Borovany, pro které je plán zpracováván. Za nejdůležitější část diplomové práce považuji analýzu rizik města Borovany. Z celkového počtu 34 hrozeb pro ORP Trhové Sviny, bylo vytipováno 12 hrozeb, které by se mohly vyskytnout ve správním obvodu města Borovany. Multikriteriální a SWOT analýzou bylo zjištěno, že krizové plány ORP Trhové Sviny jsou pro správní obvod Borovany moc obecné a nedostačující k přípravě na mimořádné události. K tomuto závěru jsem došel díky provedené SWOT analýze, kde jsem objevil hrozby, kterými se krizový plán nezabývá. V další části jsem zjištěné hrozby analyzoval pomocí typových plánů a zjišťoval negativní dopady na obyvatele, fungování obce a plánoval nutná opatření v případě vzniku dané MU. Výsledkem diplomové práce je samotný návrh Plánu připravenosti obce Borovany na MU a zároveň zjištění, že město Borovany není zcela připraveno na stávající rizika, protože Krizový plán ORP Trhové Sviny je příliš obecný a nejsou v něm analyzovány všechny hrozby, které zde mohou nastat. Vytvořený návrh plánu na MU, by měl pomoci ke zvládání mimořádných událostí a krizových situací v obci a vytvořené karty by měly usnadnit jejich řešení. Výsledný návrh plánu by se mohl stát předlohou pro ostatní obce při řešení a zvládání MU a KS.
Plan of the village Borovany to Emergencies
Keywords: Riziko; hrozba; obec; analýza rizik samostatnost; plán připravenosti na mimořádné události; risk; threat; municipality; risk analysis; crisis readiness for emergency events