Složení společenstva bakterioplanktonu v závislosti na kompozici fytoplanktonu v období jeho jarního vrcholu - Havlišová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Během jarního rozvoje fytoplanktonu (březen-květen 2009) byla prováděna studie zabývající se složením a početností epilimnetického bakterioplanktonu ve dvou odběrových hloubkách (0,5m a 1% PAR) mesotrofní přehradní nádrže Římov (jezerní část). Použitím fluorescenčně značených skupinově specifických rRNA sond byla zkoumána bakteriální početnost, dynamika a její závislost na kompozici fytoplanktonu a predaci prvoků. Jednotlivé fylogenetické skupiny bakterií reagovaly rozdílně: (i) na posun ve složení a aktivitě fytoplanktonu a (ii) na změny v predaci prvoků pohlcujících bakterie.
Relating bacterioplankton composition to shifts in phytoplankton community dynamics during its spring bloom period
Keywords: složení a početnost bakterioplanktonu; vztah řasa-bakterie; společenstvo fytoplanktonu; extracelulární produkce fytoplanktonu; predace prvoků pohlcujících bakterie; bacterioplankton abundance and composition; algal-bacterial relationship; phytoplankton community; extracellular phytoplankton production; protistan bacterivory