Dystanazie jako manipulace s přirozenou smrtí - Kadlecová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá etickou problematikou soudobého umírání a vztahů společnosti ke smrti. Věnuje se problému dystanazie, který pojímá jako manipulaci se smrtí. Hledá zdroje dystanazie a nalézá je v soudobých postojích medicíny i pacientů ke smrti, odlidštění medicíny a odklonu od tradic. Také hledá cesty k předcházení dystanazie. Vidí je v opětovné humanizaci medicíny, v přijetí konceptu marné léčby a schopnosti rozlišovat řádné a mimořádné prostředky. Práce nabízí alternativu dystanazii paliativní péči a hledá místo sociálního pracovníka v ní.
Dysthanasia as manipulation with natural death
Keywords: autonomie; etika; futilita; dystanazie; manipulace; marná léčba; medicína; mimořádné prostředky; pacient; paliativní péče; paternalismus; řádné prostředky; smrt; sociální pracovník; umírání; život; autonomy; death; dying; ethics; extraordinary means; futile treatment; futility; dysthanasia; life; manipulation; medicine; ordinary means; paternalism; patient; palliative care; social worker