Pedagogická komunikace fotbalových trenérů mládeže - Švec, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlavním výzkumným cílem této diplomové práce je zjistit, jestli, popřípadě jak, se liší verbální komunikace fotbalového trenéra mládeže směrem k hráčům u trenérů na ligové úrovni krajské a republikové. Teoretická část práce se zabývá trenérstvím a komunikací. První kapitola věnovaná fotbalovým trenérům mládeže charakterizuje práci tohoto peda- gogického pracovníka. Druhá kapitola přibližuje problematiku verbální, pedagogické a efektivní komunikace. Výzkumná část práce obsahuje výsledky kvantitativního dotaz- níkového šetření. Bylo prokázáno, že komunikace trenérů směrem k hráčům se statisticky významně liší, s ohledem na frekvenci použití příkazů, výčitek, vulgarismů nebo křiku trenéra směrem k hráči po hráčově chybě, přičemž četnost výskytu výše zmíněného je vyšší u trenérů na ligové úrovni krajské.
Pedagogical Communication of a Youth Football Coach
Keywords: fotbalový trenér; trenér mládeže; komunikace; fotbal; verbální komunikace; pedagogická komunikace; chí-kvadrát test; football coach; youth coach; communication; football; verbal communica- tion; educational communication; chi-square test