Svět fantazie v díle Christophera Paoliniho - Kubík, Radovan (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se bude zabývat interpretací populárních fantasy příběhů současného amerického spisovatele Christophera Paoliniho, konkrétně jeho tetralogií Odkaz Dračích jezdců (Inheritance Cycle). Teoretickým východiskem bude přiblížení anglické a americké dobrodružné fantasy literatury a jejího mytologického pozadí. Zvláštní pozornost bude věnována vlivu J.R.R. Tolkiena, jehož dílo je pro Paoliniho významnou inspirací. Samostatná kapitola bude věnována životu a tvorbě Ch. Paoliniho. V dalších kapitolách bude hlavní pozornost zaměřena na typologii postav, jejich funkci a charakteristiku, dále pak na úlohu prostředí a interpretaci hlavních motivů. Součástí práce bude i zamyšlení nad etickým významem Paoliniho příběhů v kontextu dětské literatury.
The Fantasy World in the Work of Christopher Paolini
Keywords: Paolini; Tolkien; Odkaz Dračích jezdců; angloamerická literatura; dětská literatura; dobrodružná fantasy literatura; Paolini; Tolkien; Inheritance Cycle; Anglo-American literature; children literature; adventurous fantasy literature