Integrovaná ochrana rostlin v akvaponických systémech - Urbásek, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této bakalářské práce bylo vypracování literární rešerše zaměřené na problematiku integrované ochrany rostlin (IOR) v akvaponických systémech. Vzhledem k tomu, že literatura zaměřena na IOR v akvaponických systémech je velice omezena, tak práce vychází především z informací o ochraně rostlin při pěstování ve sklenících či hydroponiích. Jednotlivé metody ochrany rostlin byly zhodnoceny na základě jejich využitelnosti v různých typech akvaponických systémů. Při hodnocení byla také v potaz brána jejich reálná možnost aplikace na komerčních akvaponických farmách. Jako nejúčinnější se ukazuje prevence. Při dodržování přísných preventivních opatření lze velmi dobře předcházet vzniku markantnějších problému. Následné vyřešení vzniklých problémů může být poměrně dost komplikované a mohou zapříčinit nezvratné ekonomické ztráty na rostlinných produktech. Při ochraně rostlin ve sklenících a hydroponiích je v dnešní době běžně využívána chemická ochrana. Aplikace chemických pesticidů je však v akvaponiích silně problematická s ohledem na jejich možnou toxicitu pro vodní organismy. Vzhledem k omezeným možnostem použití tradičních chemických pesticidu je proto nutné hledat jiné alternativy. Jednou z těchto alternativ by se mohly stát přírodní přípravky založené na výtažcích z rostlin. Existuje velké množství rostlin, které vykazuji pesticidní účinky, avšak možnost jejich aplikace je bez dalšího výzkumu velice omezena, protože u většiny přípravků rostlinného původu nejsou stanoveny toxicity pro vodní organismy. V této práci byl vytvořen přehled na trhu dostupných produktů z rostlin, které by mohly být použitelné proti problematickým škůdcům a chorobám. Také na základě literárních zdrojů vznikl seznam rostlin, které lze doporučit k budoucímu výzkumu využitelnosti a zařazení do systému IOR velkých akvaponických farem.
Integrated pest and disease management in aquaponics
Keywords: akvaponie; integrovaná ochrana rostlin; IOR; pěstování rostlin; chov ryb; aquaponics; integrated pest management; IPM; plant production; fish farming