Analýza závislosti vybraných ventilačních a somatických parametrů adolescentních fotbalistů na věku a délce systematického tréninku - Pařízek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit hodnoty určitých ventilačních a somatických parametrů a komparace výsledků dorosteneckých kategorií U16, U17, U18 a U19 s danými normami. Fotbalisté podstoupili měření na běžeckém ergometru formou stupňovaného běhu do "vita maxima" a přístroji Tanita BC 418 MA na začátku letní přípravy v Laboratoři funkční zátěžové diagnostiky na KTVS JU před začátkem sezóny 2021/2022. Mezi zkoumané somatické parametry patřila hodnota BMI a podíl svalové a tukové hmoty. K ventilačním parametrům patřila hodnota maximální spotřeby/příjmu kyslíku, dechového objemu, dechové frekvence, minutové ventilace a srdeční frekvence při vrcholu VO2max. Fotbalisté dosahovali kromě dechového objemu a dechové frekvence optimálních či nadprůměrných hodnot, přičemž věcné a statistické významnosti rozdílů hodnot byly prokázány u všech parametrů. Průměr hodnot nejdůležitějšího parametru VO2max byl 59,17 ? 4,25 ml?min-1?kg-1 u kategorie U16, 59,21 ? 3,57 ml?min-1?kg-1 u kategorie U17, 58,44 ? 5,15 ml?min-1?kg-1 u kategorie U18 a 59,05 ? 3,94 ml?min-1?kg-1 u kategorie U19. Výsledky práce mohou poukázat na nadprůměrně dosažené parametry a mohou napomoci k sestavení zaměřeného tréninku na nedostatečně rozvinuté.
Analysis of the dependence of selected ventilation and somatic parametres of adolescent footballers on the age and lenght of systematic training
Keywords: fotbalisté; běžecký ergometr; VO2max; komparace výsledků; footballers; treadmill; VO2max; comparation of the results