Návrh plánu péče pro vybrané území - Hromas, Jakub (Jihočeská univerzita, 2014)
Velká Homolka je vrch nacházející se v blízkosti města Vimperk v Jihočeském kraji České republiky. Je charakteristický svou převážně jižní expozicí s přítomností krátkostébelných travinných společenstev s plošně roztroušenými keři. Významná je přítomnost významných a chráněných druhů hmyzu a dalších skupin živočichů vázaných na tento biotop. Území doposud nepožívá žádné legislativní ochrany, ale stará se o něj místní nevládní organizace, která zde hospodaří na základě botanických a entomologických průzkumů provedených v roce 2009. Tato práce přináší bližší popis lokality z hlediska různých přírodovědných charakteristik, přináší popis a výsledky průzkumů provedených v rámci této práce v roce 2013 (botanický, entomologický, ornitologický aj.) a navrhuje plán péče, který může sloužit jako podklad pro vyhlášení území za zvláště chráněné podle české legislativy. Neméně důležitým významem vytvořeného plánu péče je i skutečnost, že může sloužit jako návod, jak se správně o tuto lokalitu nadále starat a jak zlepšovat stav předmětu zdejší ochrany.
The draft of the management plan for selected area
Keywords: lokalita Velká Homolka; ochrana přírody a krajiny; biologický průzkum území; plán péče; přírodní památka; Great Homolka site; nature and landscape protection; biological survey of area; management plan; natural monument