Návrh postupu při hodnocení veřejných zakázek - Mayerová, Klára (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce je seznámit čtenáře s problematikou hodnocení veřejných zakázek obecně a pak v konkrétní instituci, dále se zorientovat v metodách vícekriteriálního hodnocení a prostřednictvím těchto metod navrhnout vhodný postup hodnocení veřejných zakázek pro vybranou organizaci. Teoretická část práce se věnuje popisu procesu hodnocení veřejných zakázek v České republice a zároveň vysvětluje pojem vícekriteriálního rozhodování a popisuje metody vícekriteriálního hodnocení variant dle typů požadovaných informací. V praktické části práce je uvedena charakteristika vybrané organizace, respektive její dílčí organizační jednotky. Současně je také popsán předpis, kterým se organizace řídí při realizaci výběrových řízení. V samotné analýze je pak uveden přehled zakázek realizovaných v gesci vybraného odboru za období 5 let včetně informace o používaných hodnotících kritériích. Z tohoto celkového přehledu je definován vzorek typických zakázek, na které jsou aplikovány vybrané metody vícekriteriálního hodnocení variant. Cílem tohoto procesu je vyhodnocení pořadí variant po aplikaci metod vícekriteriálního hodnocení a nově stanoveného hodnotícího kritéria a srovnání takto získaných výsledků s původně určeným základním hodnotícím kritériem. Pro hodnocení je použita metoda bodovací, metoda WSA a metoda TOPSIS. V závěru práce je zadavateli navrženo doporučení k četnějšímu využívání vícekriteriálního hodnocení, respektive takových dílčích kritérií, která by mu přinesla vyšší efektivnost ve využití veřejných prostředků.
Proposal of Public Tenders Evaluation Procedure
Keywords: Veřejná zakázka; hodnotící kritéria; ekonomická výhodnost; vícekriteriální rozhodování.; Public tender; evaluating criteria; economic profitability; multicriteria decision making.