Matriky, jejich historie, současnost a odkaz budoucím generacím - Nováčková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce mapuje historii matrik, současné fungování a hodnotí důležitost a potřebnost matrik pro sledování běhu života každého jedince. Matrika provází občana po celý život, od jeho narození přes uzavření manželství, narození jeho dětí až po úmrtí. Práce popisuje celý systém vedení matrik, což je evidence nejdůležitějších mezníků v životech lidí zapisovaných do matričních knih a sbírek. Popisuje vývoj matrik od jejich vzniku, tj. od nejstarších dochovaných zmínek předchůdců matrik až do současnosti, která se řídí zákonem 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení, ve znění pozdějších předpisů. Práce charakterizuje jednotlivé postupy a úkony matrikářů při vydávání matričních dokladů a zápisů do matričních knih a sbírek. Specifikem je administrativní činnost, znalosti a dovednosti zaměstnanců pověřených vedením matrik na matričních úřadech. Dokládá, že vedení matrik je velice složitá a hlavně zodpovědná práce.
Registration of the newborn citizens of the country, the history of our organization
Keywords: genealogie; matrika; matriční úřad; matriční událost; matriční doklad; genealogy; registry; registry office; registry event; registry document