Komparace přístupu ke vzdělávání a výuky občanské výchovy na běžné základní a waldorfské škole - Býčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce Komparace přístupu ke vzdělávání a výuky občanské výchovy na běžné základní a waldorfské škole představuje koncepci předmětu občanská výchova a pohled na koncepce waldorfského školství a základních škol. V teoretické části je představen předmět občanská výchova a dále je podrobně rozebrán jak koncept základního vzdělávání, tak koncept waldorfské školy. Praktická část bude věnována komparaci výuky občanské výchovy na základní a waldorfské škole. Cílem bude zjistit, zda existují rozdíly nejen ve výuce, ale i například v přípravě učitelů na hodiny, v prostředí, ve kterém výuka za normálních okolností probíhá nebo ve způsobu hodnocení. Dále v učebních materiálech či ve vztazích učitelů k žákům. Toto vše bude zkoumáno z pohledu dotazovaných učitelů.
Comparison of access to education and teaching civic education at standard primary school and Waldorf school
Keywords: alternativní školy; občanská výchova; základní vzdělávání; Rudolf Steiner; waldorfská škola; alternative schools; civic education; primary education; Rudolf Steiner; Waldorf school