Mimopracovní aktivity seniorů jako součást zdravotně sociální péče - Vávrová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Se zlepšující se zdravotní, sociální a ekonomickou péčí dochází ke snižování úmrtnosti v pozdějším věku. Občané se díky lepšímu životnímu zázemí dožívají vyššího věku, a naše populace stárne. Proto je důležité zaměřit pozornost státních i nestátních organizací na starší občany. Největší snahou speciálně zaměřených organizací na seniorskou část populace je, aby se změnil přístup a náhled mladší části populace ke starším lidem. S přibývajícím množství seniorů musíme počítat s tím, že čím dál více starších lidí bude nadále setrvávat v pracovním procesu. A proto je důležité udržet seniorskou část populace v nejlepší možné kondici. Na základě těchto faktů vznikají různé spolky, instituce a vzdělávací programy pro jejich aktivizaci. Celou problematikou stárnutí a dosáhnutí aktivnějšího stáří se zabývá Světová zdravotnická organizace, stát a další jiné menší organizace a následně senioři samotní. Jedná se též o prevenci v soběstačnosti a snazšího přechodu z aktivního pracovního života do důchodového věku, s cílem udržení stávajících zájmů a aktivit, popř. získání nových. Cílem výzkumné části bakalářské práce bylo zjistit, zda senioři využívají nabídek pro podporu aktivního života ve stáří či se sami podílejí aktivně na zlepšení svého života ve stáří, a mají-li potřebu se dále rozvíjet a vzdělávat. Pro uskutečnění výzkumu bylo osloveno 120 seniorů komplexu Lázně Aurora v Třeboni, v období července a srpna roku 2009. Respondenti vyplňovali dotazníky s osobní asistencí, pro případné vysvětlení nejasných otázek a odpovědí. Výsledky výzkumu potvrdily, že současní senioři mají zájem být aktivní a rovněž i aktivně žijí. Zajímají se jak o sportovní aktivity, tak i o společenské vyžití a další vzdělávání. Dále z výzkumu vyplynulo, že v jejich okolí je dostatečná nabídka pro provozování jejich zájmů a nejsou nijak v tomto případě omezováni. Práce by mohla být využita pro spolupráci s širší věkovou skupinou seniorů. Starším občanům by mohla pomoci v rozhodování se v návratu ke svým zájmům, případně k dokončení vzdělání, které v minulých letech z rozdílných důvodů nemohli ukončit. Dále by mohla pomoci studentům v dalším rozvoji výzkumu na toto téma.
Leisure time activities of seniors as an inseparable part of health and social care
Keywords: Aktivita; Rada vlády; Rodina; Senior; Stárnutí a stáří; Vzdělávání; Záliby; Zdraví; Activity; Government Council; Family; Senior; Ageing; Education; Likes; Health