Vymezení dopravně periferních prostor v Plzeňském kraji - Stach, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2009)
Předkládaná diplomová práce se zabývá geografickými aspekty organizace veřejné hromadné dopravy osob v Plzeňském kraji. Ta je zde pojímána zejména jako alternativa vůči individuální automobilové dopravě a zároveň jako služba ve veřejném zájmu. Úvodní kapitoly se věnují cílům práce a přehledu publikované literatury. Kapitola ‚qmetodika zpracování'' se věnuje popisu jednotlivých metod, které jsou použity pro popsání prostorových aspektů hromadné dopravy ve zkoumaném území (dopravně geografická regionalizace, typologie obcí). Následující kapitoly se věnují fenoménu dopravy a hodnocení současného stavu dopravy ve světě a České republice. V rámci této problematiky je analyzován i současný stav hromadné dopravy v České republice. Následující kapitola se věnuje vybraným geografickým charakteristikám Plzeňského kraje. Poslední kapitola obsahuje rozsáhlé hodnocení organizace hromadné dopravy v Plzeňském kraji a syntézu celé zkoumané problematiky.
Determination of the peripheral territories of traffic in the Pilsen region.
Keywords: doprava; hromadná doprava; dopravní obslužnost; Plzeňský kraj; časová dostupnost; transport; public transport; resident transport; Pilsen region; time accessibility