Informovanost obyvatelstva Jihočeského kraje o havárii v jaderné elektrárně Fukušima - Třešničková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je zpracována na téma informovanosti obyvatelstva Jihočeského kraje o havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Cílem práce je zjistit úroveň znalostí obyvatelstva o jaderné havárii a následně porovnat znalosti obyvatel žijících ve městech a obyvatel žijících v menších obcích. V rámci práce byly stanoveny dvě hypotézy: H1: Znalosti obyvatelstva Jihočeského kraje o havárii v jaderné elektrárně Fukušima budou dosahovat alespoň 70 % a H2: Informovanost obyvatelstva o havárii v jaderné elektrárně Fukušima žijícího ve městech bude statisticky významně vyšší než informovanost obyvatelstva žijícího v menších obcích. K dosažení vymezených cílů a ověření hypotéz byl sestaven dotazník, proveden dotazníkový průzkum a následně pomocí metod deskriptivní a matematické statistiky vyhodnoceny výsledky. Předložený dotazník obsahoval 10 otázek. Výzkumný soubor tvořilo 55 obyvatel žijících ve městech a 54 obyvatel žijících v menších obcích. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že celková úspěšnost zodpovězených otázek byla 50 %, což lze považovat za průměrný výsledek. Obyvatelé žijící ve městech odpověděli na všechny otázky v 54 % správně a obyvatelé z menších obcí ve 46 % správně. Stanovených cílů bylo dosaženo. Obě hypotézy byly vyvráceny. Přínosem bakalářské práce je především získaný přehled o stavu informovanosti obyvatel Jihočeského kraje o havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Získané výsledky mohou být využity jako informační materiál.
Knowledge of population about nuclear disaster at Fukushima in South Bohemian region
Keywords: Fukušima; jaderná havárie; radioaktivita; Japonsko; jaderná elektrárna; Fukushima; nuclear disaster; radioactivity; Japan; nuclear power plant