Harmonizace pracovního a osobního života rodičů na rodičovské dovolené - Bursová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Otázky harmonizace rodiny a zaměstnání se dostávají do centra zájmu. Vyžaduje si to dnešní situace, kdy se náročnost úspěšného zapojení na trhu práce dostává do rozporu s hodnotovým výkonem rodičovské role. Zaměstnanost žen patří v České republice k nejvyšším v Evropě, přitom se ve větší míře než v jiných zemích jedná o plné pracovní úvazky. Ve většině případů nepožívají rodiče žádných zvláštních výhod a zaměstnavatelé jim mimo zákonem stanovená opatření nevycházejí příliš vstříc v procesu harmonizace rodinné a profesní sféry.
Balance between a personal and working life of parents on parental leave
Keywords: rodina; trh práce; pracovní úvazky; flexibilní pracovní doba; rodičovská dovolená; harmonizace pracovní a osobní sféry; family; labour market; work loads; flexible hours of labour; parental leave; harmonization of family and profession sphere