Výuka programování v prostředí Scratch a Snap! - Studený, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Scratch2.0 je výukové, ikonické, skriptovací programovací prostředí zaměřené na děti ve věku od 8 do 16 let; a vyvíjené skupinou Lifelong Kindergarten na Massachusettském technologickém institutu (MIT). Skládáním grafických komponent v podobě různých dílků v něm tvoříme scénář, který jednotliví maskoté odehrávají na scéně a ztvárňují tak náš příběh. K tomuto prostředí však existuje alternativní prostředí Snap! (dříve pod názvem BYOB jako modifikace první generace Scratch), vyvíjené Jensem Mönigem ve spolupráci s Brianem Harveym, jež se snaží odstranit nedostatky, překážky a chudší nabídku možností v oblasti programování, kterýmiž právě Scratch trpí. Práce nejprve představuje ona dvě prostředí v jejich majoritních verzích či generacích (dle pořadí vývoje tedy: Scratch1, BYOB, Scratch2; a Snap!), dále je všechny podrobně srovnává dle vybraných kritérií, a nakonec popisuje nové programovací koncepty a z toho pramenící možnosti či techniky, které lze v prostředí Snap! na rozdíl od Scratch - a v některých případech i jeho předchůdci BYOB - aplikovat. Součástí jsou nejenom různé algoritmické příklady, ale také autorem této práce vyvinuté projekty v prostředích Snap a Scratch. K pochopení bakalářské práce je podmínkou zkušenost s alespoň jedním z prostředí Scratch1, Scratch2, anebo BYOB. Tato práce byla vytvořena sázecím systémem TeX s využitím maker OPmac.
Programming education in Scratch and Snap! environments
Keywords: Scratch 1; Scratch 2; BYOB; Snap!; srovnání; programování; výuka; Scratch 1; Scratch 2; BYOB; Snap!; comparison; programming; education